Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunțat că astăzi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene are termen în procedura întrebărilor preliminare cu care a fost sesizată de către instanţa din România în cazul prinţului Paul.

„Astăzi va fi termen la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în procedura întrebărilor preliminare cu care a fost sesizată de către instanţa din România în cazul prinţului Paul. Este vorba despre sesizarea făcută de Curtea de Apel Braşov, care vizează aspecte privind respectarea legislaţiei UE în materia mandatului european de arestare în cazul predării prinţului Paul”, a transmis Alina Gorghiu, potrivit Ministerului Justiției.

Ea spune că acest caz este „deosebit de important” pentru statul român, fiind admisă solicitarea de a se dezbate în procedură de urgenţă, și că opinia Comisiei Europene a fost în acord cu cea a statului român.

„Aceasta a propus Curţii să răspundă la întrebările preliminare în sensul că executarea unui mandat european de arestare de către un stat membru nu poate fi refuzată pentru simplu motiv că un alt stat membru a refuzat anterior executarea aceluiaşi MEA emis împotriva aceleiaşi persoane şi pentru aceleaşi fapte”, mai arată Alina Gorghiu.

„În plus, Comisia a arătat că un stat membru nu poate refuza executarea unui MEA doar în baza unor pretinse nereguli privind depunerea jurământului de către membrii completului de judecată al instanţei de condamnare, fără a fi constatate deficienţe sistemice sau motive întemeiate şi serioase care să îi încalce persoanei extrădabile un drept fundamental. Facem toate demersurile pentru a-i aduce pe fugari în ţară”, a mai scris ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu a mulţumit colegilor din Ministerul Justiţiei, instanţei de executare, Poliţiei Române şi tuturor autorităţilor implicate.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat, pe 10 iunie, că o instanţă din Malta a admis apelul parchetului şi a desfiinţat prima hotărâre a judecătorilor prin care se refuzase predarea fugarului Paul-Philippe al României, urmând ca acest caz să se rejudece.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentBALOTAJ – Localitățile unde se reia votarea. Decizie AEP
Articolul următorŞedinţă a Coaliţiei PSD-PNL pentru stabilirea datei alegerilor prezidenţiale