Partidul Alianța Pentru Patrie, prin vocea vicepreședintelui Mariana Varga, fost președinte al Tribunalului Argeș, susține că ministrul justiției, Cătălin Predoiu, transformă justiția într-un instrument de tortură politică. „Caracteristica oricărei dictaturi este subordonarea și manipularea sistemului de justiție de către puterea politică,  prin infiltrarea serviciilor inteligente românești și nu numai”, se arată într-un comunicat al APP.

„Prin Decizia Curții Constituționale  din 26 mai 2022, s-a declarat neconstituțional art. 155 alin.1 din Codul penal privind întreruperea cursului prescripției, mai exact procurorii nu mai pot cere condamnarea persoanelor în dosarele în care a fost împlinită prescripția răspunderii penale, fenomen stopat prin această decizei a CCR, pentru cazurile în care rechizitoriul este înaintat judecătorului chiar după 10-12 ani de la săvârșirea faptelor, în unele cazuri.

În fapt, cursul prescripției răspunderii penale nu mai poate fi întrerupt prin actele de procedură penală întocmite de procurori, prin lăsarea lor în nelucrare ,”la sertar” și emiterea unor acte de procedură din când în când, ” pentru derutarea adversarului politic”!

La data de 30 mai 2022, la propunerea Ministrului Justiției Cătălin Marian Predoiu, Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență  privind modificarea art. 155 alin.1 din Codul penal cu privire la întreruperea prescripției răspunderii penale. În mod clar, ordonanța este neconstituțională, având în vedere Referendumul pe Justiție din anul  2019, dar și dispozițiile art. 73 alin. 3 lit.h din Constituția Romăniei, potrivit căruia, ”…numai  prin lege organică se reglementează infracțiunilor, pedepselor și regimul executării acestora”.

Astfel, la data de 26 mai 2019, la inițiativa Președintelui României Klaus Iohannis, a avut loc un referendum consultativ pe tema justiției, cu tema: ” interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul organizării judiciare, a pedepselor și al infracțiunilor”. Referendumul a fost validat, în contextul în care 86% dintre românii cu drept de vot  au răspuns ”DA”.

Așadar, poporul și-a exprimat voința cu privire la probleme de interes național în domeniul justiției, mai exact în domeniul infracțiunilor, pedepselor și regimul executării acestora, domeniu în care se legiferează doar prin lege organică!

Susținem sistemul de justiție, pentru condamnarea și sancționarea oricăror fapte penale, dar într-un termen rezonabil, așa cum prevăd dispozițiile  art. 8 Cod proc. Penală, precum și art. 6  paragr.1 teza I CEDO,  pentru aflarea deplinului adevăr judiciar în cauză.

În realitate, Ministrul Predoiu este preocupat să nu se închidă prin prescrierea faptelor dosarele politice, cu oameni politici din administrație sau din mediul de afaceri, întocmite  la comandă în mod odios, după modelul stalinist.

În acest context, opinia publică este deseori manipulată prin promovarea unor false idei, în sensul că judecătorii se fac responsabili de tergiversarea soluționării dosarelor penale cu persoane șantajabile politic, fără să se facă precizarea că în asemenea cauze, procurorii sunt cei care instrumentează dosarele peste termenul de prescripție, la comandă politică în sistem militarizat!

Pentru acest motiv, se impune o reformă legislativă pentru atragerea răspunderii procurorului, dar și pentru reformarea statutului juridic al procurorului, care în prezent funcționează în matricea politicului,  nicidecum pe principiul independenței în instrumentarea dosarelor penale.

În concluzie, Ordonanța de Urgență  privind modificarea art. 155 alin.1 din Codul penal, transformă justiția într-un instrument de tortură politică, încurajează sistemul de lucru al procurorului gen ”Portocală” și constituie un atac la suveranitatea poporului prin înfrângerea voinței exprimate la Referendumul consultativ pe Justiție din 26 mai 2019!!!!”, transmite Mariana Varga, vicepreședinte APP.

Sursa: Realitatea Din APP

Articolul precedentParlamentarii și-au luat vacanță prelungită de 1 iunie – Aleșii se întorc abia săptămâna viitoare la muncă
Articolul următorServiciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe vor avea dreptul să inițieze legi– proiecte de lege