Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost reţinut sâmbătă dimineaţa de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi. Potrivit surselor citate de Realitatea Plus, Buzatu i-ar fi cerut banii unui om de afaceri din Cluj pentru un contract de modernizare a unui drum din județ în valoare de peste 12 milioane de lei. 

Acesta a fost adus în jurul orei 04,00 la audieri, după ce, în prealabil, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţa acestuia din comuna vasluiană Ştefan cel Mare.

Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie, când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii ar fi fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii lui Dumitru Buzatu, după ce acesta i-ar fi primit într-un restaurant.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui – Dumitru Buzatu a fost adus la domiciliul său din localitatea Mărăşeni, comuna Ştefan cel Mare, pentru percheziții, după ce a fost prins în flagrant de procurorii DNA, în timp ce primea o mită de 1,25 milioane lei. La faţa locului este şi fiul acestuia, Tudor Buzatu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

COMUNICATUL OFICIAL AL DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului:

BUZATU DUMITRU, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Articolul precedentMinisterul Justiției a avertizat Guvernul despre problema OUG prin care se pot majora oricând TAXE și IMPOZITE – De ce e neconstituțională
Articolul următorToate femeile sus! Sorin Grindeanu, linșat în spațiul public: și-a abandonat soția la Timișoara și s-a înconjurat de tinere focoase la București