Este haos pe piața energiei iar românii riscă să rămână fără căldură la iarnă! Deja datoria statului către furnizori pentru plafonare se apropie de 2 miliarde și jumătate de lei iar guvernanții se gândesc să prelungească schema de sprijin. Până la 1 septembrie, Ministerul Energiei trebuie să vină cu noi măsuri. O variantă luată în calcul de coaliție este supraimpozitarea întregului lanț din energie, de la producător, până la furnizor. 

 

Situația a devenit critică în energie după ultima rectificare bugetară, când Ministerul a primit prea puțini bani. [CARTON] Deja statul a acumulat datorii uriașe către furnizori, iar companiile avertizează că ar putea avea mari probleme cu achizițiile de gaze la iarnă.

 „Pentru furnizori e o perioadă foarte dificilă deoarece, practic nu se mai pot imprumuta la bănci, dată fiind atingerea limitelor de expunere și exigența băncilor pentru că merg atât de greu aceste plăți. Fiind probleme foarte foarte mari cu furnizorii, unii pot intra în faliment, sigur, consumatorii vor fi preluați de alti furnizori. Pe termen lung, activitatea va fi puternic afectată. Din moment ce furnizorii nu vor avea bani, nu vor mai putea să plătească nimic și se va crea un haos total în sistem”, a declarat președintele Asociației Furnizorilor din Energie, Ion Lungu

 

PSD acuză însă companiile din energie că au speculat piața, iar părtaș la încasările necuvenite ar fi chiar statul. Mai mult, social democrații cer revenirea la o piață reglementată și spun că liberalizarea a fost o greșeală și că nu mai există suficienți bani la buget pentru plafonare.

„Până la data de 1 septembrie trebuie să avem un act normativ aprobat prin guvern pentru perioada următoare. Ce este cel mai imponrtant este faptul că, pentru populație nu se va scumpi energia, va rămâne 0,68 și 0,80”, spune Marcel Ciolacu.

 

Astfel, o altă variantă luată în calcul pentru iarna următoare ar fi supraimpozitarea companiilor. În lipsa unei forme de sprijin din partea Guvernului, românii ar putea plăti facturi chiar și de zece ori mai mari la iarnă.

Și Virgil Popescu i-a prezentat premierului strategiile de investiții pentru perioada următoare. Urmează consultări cu producătorii, distribuitorii și furnizorii. Coaliția renunță la compensarea facturilor, care ar fi expirat în martie anul viitor. Măsura s-a dovedit, însă, o povară mult prea mare pentru bugetul de stat.

O variantă luată în calcul de coaliție este supraimpozitarea întregului lanț din energie, de la producător, furnizor, chiar și companiile intermediare, care sunt acuzate de speculă.  

Sursa: Realitatea Din APP

Articolul precedentPreședintele Comisiei Europene intervine în criza energetică: ce îi îndeamnă pe oameni
Articolul următorTULCEA  Primarul comunei I.C. Brătianu a fost demis în urma referendumului de duminică