România a început procedurile pentru suspendarea dreptului de survol şi de aterizare pe teritoriul său pentru aeronavele companiilor ruseşti, a anunţat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

UPDATE: În contextul conflictului din Ucraina, Guvernul României a decis suspendarea ,,Acordului între Guvernul RS România și Guvernul URSS privind transporturile aeriene civile, semnat la București la 22.12.1976”.

În consecință, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a emis NOTAM prin care, începând cu ora 15:00, spațiul aerian al României a fost închis pentru toate zborurile regulate, cu sau fără aterizare pe aeroporturile din țară, pentru aeronavele operatorilor înregistrați in Federația Rusă. Excepție de la această măsură fac zborurile umanitare și cele de urgență.

Mai multe țări au interzis zborurile Rusiei, printre care și țara vecină – Bulgaria. Marea Britanie, Polonia, Cehia, Estonia au sancționat Rusia în acest mod.

În România au intrat 14.188 cetățeni ucrainieni, din care peste 7.000 au părăsit teritoriul României. De la declanșarea conflictulu cu Rusia, în România se află peste 14.000 de cetățeni. Toți aceștia au dreptul să rămâne pe teritoriul României trei luni de zile. Numai 54 din ei au cerut azil, a anunțat Dan Cărbunaru sâmbătă, într-un briefing de presă.

 


Articolul precedentPod aruncat în aer de Ucraina, pentru a stopa invazia rusă – imaginile disperării
Articolul următorNegocieri Rusia – Ucraina, în Belarus