Rusia sărbătorește, astăzi, Ziua Victoriei, iar următoarea mișcare a lui Putin ar putea schimba istoria Europei. După 77 de ani de la înfrângerea nazismului, președintele Zelenski a acuzat că răul s-a întors în Europa după ce liderul de la Kremlin a ordonat invadarea Ucrainei. Parada de Ziua Victoriei începe la ora 10 a Moscovei, care coincide cu ora României. 

Într-o mișcare de sfidare a izolării de către Occident, Vladimir Putin este așteptat să vorbească în Piața Roșie, în fața unei parade cu trupe, tancuri și rachete, așa cum obișnuiește în fiecare an.

Anul acesta, însă, nu este vorba doar despre o paradă. Înainte de 9 mai, au apărut mai multe speculații la Moscova și în capitalele occidentale că Putin pregătește un anunț special privind Ucraina. Există două ipoteze în acest sens: liderul de la Kremlin ar putea face o declarație directă de război sau chiar o mobilizare națională.

În tot acest timp, Vestul așteaptă cu îngrijorare următoarea mișcare a președintelui rus. Șeful NATO a lansat un avertisment fără precedent și a declarat că rușii ar putea efectua un atac și mai violent în Ucraina. La rândul lui, șeful CIA este de părere că Putin e în stare de orice pentru a câștiga războiul.

“Trebuie să ne pregătim pentru o și mai mare brutalitate, mai multă suferință și chiar pentru o distrugere masivă a infrastructurii critice și a zonelor rezidențiale. Este de datoria noastră să reducem acest risc. NATO este alianța cea mai puternică din lume, iar mesajul nostru este clar: după folosirea armelor nucleare, vor exista doar învinși în ambele tabere”, a declarat Jens Stoltenberg pentru presa belgiană.

“Putin se află într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă războiul. Ceea ce am observat la Putin în toți acești ani, mai ales în ultimul deceniu, este o combinație explozivă de frustrare, ambiție și nesiguranță”, a spus directorul CIA, William Burns.

Vladimir Putin a sperat că se va putea folosi de această mare sărbătoare pentru a prezenta poporului rus victoria din Ucraina. Cu toate acestea, invazia nu a decurs conform planului. 

Mulți experți presupun că orice câștig teritorial în estul Ucrainei va fi prezentat despre o reușită. Vladimir Putin a transmis deja un mesaj în care i-a felicitat pe ucrainenii Donețk și Lugansk, despre care a susținut că luptă împotriva nazismului, o retorică pe care a folosit-o de mai multe ori de la începutul războiului. 

Articolul precedentBobby Păunescu: „Alegerile în România, controlate de un tip pe față prorus, îl susține pe Kuzmin al Rusiei. Cei din Parlament sunt servitori”
Articolul următorRusia sărbătorește Ziua Victoriei. Putin: „Luptați pentru securitatea Rusiei”