Săptămână de lucru de patru zile și tăierea salariilor bugetarilor – acestea sunt propunerile economistului șef al BNR – Valentin Lazea. Astfel, ar putea fi reduse cheltuielile de la bugetul de stat. În replică, Marcel Ciolacu a trimis o scrisoare deschisă către Mugur Isărescu în care spune că aceste declarații au provocat neliniște în rândul oamenilor. 

Săptămână de lucru de patru zile și tăierea salariilor bugetarilor – acestea sunt propunerile economistului șef al BNR – Valentin Lazea.

Economistul șef al BNR, Valetin Lazea, avertizează că vom ajunge la deficit 6% și vom pierde fondurile UE. El propune tăierea salariilor bugetarilor cu 20%, iar aceștia să primească la schimb o săptămână de lucru de doar patru zile. Premierul Marcel Ciolacu îi dă o replică tăioasă.

Valentin Lazea susține că scăderea deficitului bugetar, care riscă să depășească 6% din PIB, trebuie să înceapă urgent.

Reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor nu sunt suficiente, mai spune economistul șef al BNR.

Chiar dacă ar exista un guvern dispus să-și asume politic înghețarea pensiilor și a salariilor, tot nu ar fi suficient pentru că vin din urmă cheltuieli deja legiferate. Astfel, crede Lazea, exclusiv din reduceri de cheltuieli, nu s-ar putea obţine o ajustare mai mare de 1,5-2%, în următorii patru ani.

„Or, noi trebuie să ajustăm de la 9% din PIB, la 2% din PIB în anul 2024. Avem nevoie de 7 puncte – şi atunci, din cele șapte puncte, din care scădem două puncte reducere de cheltuieli, mai rămân cinci procente din PIB din creşteri de venituri”, susține economistul șef al BNR.

„Se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat.

O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina”, spune Valentin Lazea.

Marcel Ciolacu a trimis o scrisoare deschisă guvernatorului Mugur Isărescu

„Între declarațiile oficiale în numele BNR și cele personale ale unor specialiști de notorietate, cum e dl. Lazea, nu se poate face diferență și ele produc efecte”, a fost reacția lui Marcel Ciolacu.

Premierul spune că opinia lui Lazea privind reducerea săptămânii de lucru și scăderea salariilor cu 20% a „provocat o reală preocupare în rândul opiniei publice, atentă la orice comunicare venită dinspre Banca Centrală”.

„Situația de acum este comparabilă cu cea din 2009-2010, când domnul Lucian Croitoru era consilierul dumneavoastră și, desemnat premier, a promovat public «soluția» tăierii salariilor, aplicată ulterior de guvernarea Băsescu-Boc, cu aceeași abordare «de dreapta» ca și cea de acum, Iohannis-Orban”, acuză premierul Ciolacu.

Ideea avansată de Valentin Lazea cu săptămâna de lucru de patru zile nu este nouă, a fost testată în unele țări europene, cum este Marea Britanie, de pildă, și a arătat că eficiența muncii crește.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentGabriela Firea și-a dat DEMISIA: ”Am fost prezentată nedrept în mass media din ultimele 10 zile ca un om prefăcut, cinic, surd la suferința celor din jur”
Articolul următorBNR: Datoria externă totală a României, în creștere în 5 luni – A ajuns la 157 de miliarde de euro