NATO va trimite o propunere scrisă Kremlinului la sfârşitul acestei săptămâni, pentru ”a încerca să găsească o cale de urmat”, pe fondul tensiunilor crescânde legate de desfăşurarea de forţe ale Rusiei la graniţa cu Ucraina, a declarat marţi secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg.

 

„Vom sublinia că suntem gata să stăm… şi să discutăm despre controlul armelor, dezarmare, transparenţa activităţilor militare, mecanismele de reducere a riscurilor şi alte probleme care sunt relevante pentru securitatea europeană. Şi, de asemenea, să ascultăm şi să ascultăm preocupările Rusiei. ”, a spus Stoltenberg.

Şeful NATO a declarat săptămâna trecută că alianţa militară occidentală va trimite în curând propunerile sale scrise Rusiei, răspunzând cererilor de securitate ale Moscovei şi sugerând discuţii serioase privind controlul armelor şi măsuri de transparenţă privind activităţile militare şi desfăşurarea de rachete.

 

Vorbind de la Bruxelles, Stoltenberg a spus că ”există încă o cale de ieşire diplomatică” din criza Rusia-Ucraina, dar că pentru aceasta este nevoie ca Rusia să detensioneze situaţia şi să fie gata să se angajeze cu bună-credinţă în discuţiile politice cu NATO şi aliaţii NATO”.

”NATO nu va desfăşura forţe de luptă NATO în Ucraina, dar trebuie să fim siguri că nu există nicio înţelegere greşită cu privire la pregătirea noastră, angajamentul nostru de a apăra toţi aliaţii, în special în partea de est a alianţei”, a declarat Stoltenberg pentru CNN, explicând de ce alianţa şi-a sporit prezenţa în partea sa de est, în regiunile Mării Negre şi Baltice.

 

Stoltenberg a declarat pentru CNN că NATO se gândeşte dacă să îşi extindă şi mai mult poziţia cu ”o prezenţă avansată sporită sau grupuri de luptă, tot în sud-estul alianţei”.

”Descurajarea puternică este cea mai bună modalitate de a preveni orice atac asupra oricărui aliat al NATO şi cea mai bună modalitate de a preveni un conflict”, a adăugat el.

Articolul precedentUE recomandă eliminarea restricțiilor suplimentare pentru deținătorii certificatului digital Covid
Articolul următorPercheziții DNA în biroul primarului Iașiului