Un nou sondaj Inscop arată cum a evoluat intenția de vot a românilor în ultima perioadă, după izbucnirea conflictului din Ucraina. 

Remus Ștefureac, directorul INSCOP, a publicat pe Facebook datele celui mai recent sondaj de opinie în privința intenție de vot în rândul românilor, după izbucnirea războiului din Ucraina.

“Efectele războiului asupra opțiunilor politice ale românilor încep deja să se vadă. Raportat la bazinul respondenților care au exprimat o opțiune de vot reprezentând 72,8% din totalul eșantionului:

– PSD conduce în clasamentul intenției de vot cu 32% (32,7% în februarie). 
– Social-democrații sunt urmați de PNL care revine pe locul 2 cu 19,9% (16,6% în februarie). 
– AUR suferă un recul coborând la 18,9% (22,4% în februarie)
– USR stagnează, înregistrând 10,8% din opțiuni (10,3% în februarie). 
PSD și USR își păstrează scorul electoral anterior invaziei rusesti din Ucraina.  
Creșterea usoara a PNL ar putea fi pusă pe seama activității recente intense a președintelui și a premierului care castiga puncte pe fondul vizibilității foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO și UE. 
Scăderea usoara a AUR poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media si adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid.

Sondajul INSCOP MONITOR, reprezentativ la nivel național, a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield în cadrul unui proiect inițiat de STRATEGIC Thinking Group/Grupul de Gândire Strategică. Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de respodenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%”, scrie Stefureac pe Facebook.

Articolul precedentMAE recomandă românilor să părăsească Belarus cât mai curând
Articolul următorLavrov, AVERTISMENT tulburător: Nu pregătim un atac asupra altor țări. Nu am atacat nici Ucraina. Toți cei care trimit arme și mercenari sunt responsabili