Protestatarul Marian Ceaușescu lansează acuzații dure care pot afecta imaginea lui Cătășin Cîrstoiu, candidat al coaliției PSD-PNL la Primăria Generală a Capitalei. Tatăl acestuia ar fi fost implicat direct în aducerea minerilor în Capitală, în 1990, pentru a-i pedepsi pe românii care protestau împotriva regimului Ion Iliescu. După ce l-ar fi ajutat pe liderul instalat la conducerea țării, Ion Cîrstoiu a ajuns parlamentar și șef peste județul Argeș. Jurnaliștii Realitatea Plus l-au contactat pe fostul politician, însă acesta a refuzat să ofere un drept la replică.

Tatăl lui Cătălin Cîrstoiu a fost implicat în organizarea mineriadei din iunie 1990, din Capitală, potrivit declarațiilor făcute la Realitatea Plus de către activistul civic Marian Ceaușescu. 

“Acest Ion Cîrstoiu, care făcea parte din FSN, era directorul la IRTA, înteprinderea de transporturi Argeș, în momentul în care Ion Iliescu a chemat minerii (…)și le-a pus la dispoziție autobuze și bâte”.

De altfel, tatăl candidatului PSD și PNL pentru primăria Capitalei, a fost audiat în dosarul mineriadei din 1990, care este tergiversat de Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul Militar.

La rândul său, fostul lider al minerilor din Câmpulung Muscel, Ion Olteanu a afirmat că „lângă Pitești, la Podul Viilor, au fost așteptați de prefectul Olteanu, de directorul Cîrstoiu de la ITA și de Poliție”.

Sprijinul oferit lui Ion Iliescu în 1990 de către Ion Cîrstoiu a fost răsplătit de conducerea FSN. Tatăl lui Cătălin Cîrstoiu a fost primar la Pitești, a avut două mandate de prefect, dar și două de parlamentar, între 1996 și 2004. Conexiunile sale politice au ajuns până la Traian Băsescu, cel care l-a cununat pe Cătălin Cîrstoiu.

După alegerile din 2004 Ion Cîrstoiu a fost numit prefect de Argeş chiar de către Traian Băsescu. Pentru ca această numire să aibă loc, Partidul Democrat a trebuit să le cedeze liberalilor postul de prefect de Ilfov, un lucru ce l-a înfuriat pe Vasile Blaga. Conform unor surse, la nunta lui Cristian Boureanu, Blaga a fost la un pas să-l bată pe Ion Cîrstoiu.

Numele lui Ion Cîrstoiu a fost legat și de dosarul șpăgilor de la Argeș pentru permise auto din anul 2008. Comisarul condamnat la închisoare Codruț Vlăsceanu declara în fața instanței că acesta făcea presiuni la adresa direcției pentru a le elibera permise apropiaților, ba chiar le dădea ordine examinatorilor.

Fostul comisar a declarat în fața magistraților că “prefectul Ion Cîrstoiu venea aproape în fiecare dimineaţă la sediul serviciului nostru, din incinta fostului Bancorex, unde semna convocatoarele de examen şi dădea directive de a avea grijă de anumiţi candidaţi. În cazul unora, mai trimitea şi bileţele.”

Numele lui Ion Cîrstoiu a apărut şi în declaraţiile altor membrii ai reţelei, care au decis să coopereze cu anchetatorii. Coincidenţă sau nu, în iunie 2008, la o zi după ce poliţiştii au descins la Permise şi au ridicat documente şi alte înregistrări, Ion Cîrstoiu a făcut infarct și a fost operat la spitalul condus de fiul său. 

Articolul precedentMircea Geoană, despre aderarea României la NATO: “Este un moment simetric cu Marea Unire”
Articolul următorCine va câștiga duelul pentru șefia NATO? Mark Rutte sau Klaus Iohannis? Americanii au deja răspunsul