Lovitură dură pentru antreprenori și clienți! Ieșirile în oraș au devenit un adevărat lux în plină perioadă a scumpirilor. Potrivit ANAF, băuturile preparate, adică aromatizate, cum ar fi ceaiurile și cafelele sunt încadrate la un TVA de 19%, cu 10% mai mare decât s-a aplicat până acum. În aceste condiții, patronii de cafenele se tem că își vor pierde clienții.

De la 1 ianuarie anul acesta, cafeaua vândută la pahar sau ceașcă a fost încadrată drept apă aromatizată, cu TVA de 19%. Dintr-o neînțelegere a modului de aplicare, comercianții le-au facturat-o până acum clienților cu TVA de 9%, exact ca boabele de cafea.

Ministrul Finanțelor – Marcel Boloș vrea să regleze scăparea legislativă.

“ANAF-ul și nimeni în țara românească nu poate să reglementeze retroactiv. Din momentul în care au emis acea adresă și au ajuns la concluzia că este cotă standard TVA la partea de cafea și băuturi de acest fel, atunci se va aplica pe viitor”, a spus Marcel Boloș.

Conform ultimelor modificări aduse codului fiscal, TVA-ul pentru o ceașcă de cafea a crescut de la 9 la 19%. Asta deși cota de TVA pentru cafeaua neprocesată este în continuare de 9%.

O cotă de TVA mai mare duce automat la scumpiri. În funcție de sortiment sau de cantitate, cumpărătorii vor plăti cel puțin 1 leu în plus.

Coaliția amână revoluția fiscală. Liderii PSD și PNL și-au propus să desființeze 200.000 de posturi neocupate din sectorul bugetar, în timp ce restul măsurilor rămân în analiză. Conform discuțiilor, ar putea apărea noi taxe și impozite, dar și scumpiri pentru țigări, alcool sau hrana animalelor.

Guvernul amână majorarea taxelor. Mâncarea, țigările și alcoolul se vor scumpi după adoptarea proiectului.

TAXE NOI INTRODUSE DIN SEPTEMBRIE:

-1% din cifra de afaceri pentru marile companii
-taxă de 15% pentru companiile care duc profitul în străinătate
-contribuția la sănătate în agricultură și construcții (10%)
-reținerea contribuției la sănătate pentru tichetele de masă
-1% pentru clădiri rezidențiale – 500.000 euro
-supraimpozitarea salariilor mai mari decât indemnizația președintelui

sursa: Realitatea PLUS

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentRomânia se afundă: datoria publică a depășit 50%
Articolul următorMircea Geoană, anunț EXPLOZIV despre prezidențiale – Numărul 2 din NATO se încălzește pentru postul de președinte