Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat la Realitatea Plus că speculațiile legate de noua formă a legislației privind stagiul militar sunt false și alarmiste și că nu se pune problema ca cineva să fie trimis să lupte fără pregătire militară. Mai mult, Dîncu susține că noile modificări fac pregătirea militară mai atractivă atât pentru rezerviști, cât și pentru potențialii recruți.  

“Acum lansăm o nouă legată de voluntariat și de pregătirea a populației pentru apărarea țării.

S-a făcut la un moment dat un proiect care a luat câte ceva din toate legile precedente și s-a publicat în presă după ce fusese respins de către Departamentul de Apărare, dar a speriat lumea.

În primul rând, trebuie precizat din start că niciun combatant într-un război nu poate depăși vârsta de 35 de ani, segmentul avut în vedere este între 18 și 35 de ani.

Nimeni nu poate fi trimis pe front fără pregătire militară. Există mai multe tipuri de pregătire, în funcție de profesie, de formațiune de luptă în care ești integrat,”   a afirmat Vasile Dîncu la “Legile Puterii“, de la Realitatea Plus.

Durate diferite de stagiu, avantaje consistente

“De exemplu, pentru voluntari rezerviști, pot exista mai multe cicluri de pregătire de câte 15 zile, în care faci diverse cursuri de pregătire. Am gândit, de asemenea, și cicluri pentru anumite zone mai complicate, cum este cyber sau comunicații, care pot dura 3-4 luni, dar, în orice caz, nimeni nu poate fi trimis pe front fără pregătire.

Noi avem și un program pentru rezerviști, era la minister înainte de veni eu. Te înscrii la rezerviști, faci o pregătire militară, după care redevii rezervist, te întorci la locul de muncă și ești chemat la mobilizare sau din când în când, la perfecționare. Primești și o retribuție chiar și de peste 1500 de lei, putem oferi și asigurări gratuite și alte tipuri de drepturi pe care le au militarii, sporuri de grad. Am introdus acest noi condiții și vreau să vă spun că pe cele 444 de locuri rămase de anul trecut avem peste 1400 de dosare,” a afirmat Vasile Dîncu la “Legile Puterii”, de la Realitatea Plus.

Un al doilea proiect, a explicat ministrul Apărării, este cel al stagiului militar voluntar. “Ne adresăm celor care doresc să aibă pregătire, fără a urma neapărat cariera militară, iar pe perioada stagiului primesc asigurări de sănătate, primesc o retribuție, iar salariul le merge în continuare la locul de muncă, pentru că este compensat de stat, avem succes chiar și pe acest segment al tinerilor care, mai ales în condițiile din vremurile noastre, vor să aibă pregătire miliară, vor să știe să tragă cu arma, să facă un pic de pregtire fizică, un pic de pregătire tactică,” a mai explicat Dîncu.

CITEȘTE ȘI: Vasile Dâncu: „Federația de hochei ar trebui să fie desființată!” – SFAT pentru UDMR după scandalul imnului secuiesc

Articolul precedent„Legile Puterii”, o emisiune despre oameni și fapte. Strategia apărării României în fața lui Putin – VIDEO
Articolul următorVasile Dîncu la Realitatea Plus: Avem nevoie de submarine în Marea Neagră, s-a umplut de “rechini”