Președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertiează puterile occidentale că dacă Rusia va reuși să ocupe Ucraina, va ajunge să aibă graniță cu statete NATO, față de care va încerca același scenariu al înscenărilor și provocărilor. 

„Nu este vorba despre a atrage țările NATO în război. Adevărul este că toată lumea a fost târâtă de mult în război și cu siguranță nu de Ucraina, ci de Rusia – un război la scară largă se desfășoară”, a afirmat Zelenski, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la CNN si Reuters. 

Liderul de la Kiev a sugerat că și alianța occidentală ar trebui să acționeze într-un mod similar Rusiei, să ceară garanții în schimbul oricărei concensii pe care ar face-o în fața Rusiei.

“Partenerii noștri, dacă nu sunt pregătiți să introducă Ucraina în NATO… pentru că Rusia nu dorește ca Ucraina să fie în NATO, ar trebui să elaboreze garanții comune de securitate pentru Ucraina”, a spus Zelenski.

„Asta înseamnă că avem integritatea noastră teritorială, că granițele noastre sunt protejate, avem relații speciale cu toți vecinii noștri, suntem complet în siguranță, iar garanții care ne oferă această securitate o fac în mod legal”.

Zelenski a mai afirmat că le este ”foarte recunoascător” omologului său american Joe Biden şi liderilor ONU, însă sugerează că aceștia nu i-au înțeles mesaju.

”Este important să se ştie că, dacă Ucraina cade, toate aceste trupe se vor afla la frontierle unor membri NATO, ale Lituaniei, Poloniei”, a afirmat liderul de la Kiev. 

”Şi va exista aceeaşi problemă acolo şi va avea loc o a doua serie de teste, pentru că vor exista, de asemenea, provocări”, avertizează Zelenski.

Acesta a mai spus că aliații Ucrainei au promis finanțare pentru a susține efortul de război al Kievului, dar i-a îndemnat să acționeze rapid.

„Avem un război în fiecare zi, avem nevoie de ajutor în fiecare zi”, a spus el. „Nu este prea mult timp pentru discuții”.

Întrebat despre regimul lui zilnic, acesta a răspuns: „Muncesc și dorm”. El a părut emoționat când a adăugat că nu și-a văzut copiii de 2 zile.

Întrebat cât timp va rezista țara sa, Zelenski a spus: „Noi nu rezistăm, luptăm și națiunea noastră va lupta până la capăt. Aceasta este casa noastră, ne protejăm pământul, casele. De dragul nostru. viitorul copiilor”.

Articolul precedentUcraina intră în Uniunea Europeană – Mesajul șefei Comisiei Europene îl va enerva pe Putin: “Ucraina este una dintre noi și o dorim în UE”
Articolul următorToate avioanele MIG-21 și elicopterele IAR-300, consemnate la sol după prăbușirea a două aparate de zbor