Angajații din Sănătate ies din nou în stradă, miercuri, într-un miting uriaș și amenință Guvernul cu greva generală. Peste 5.000 de oameni din toate județele vin în Piața Victoriei cer majorările salariale restante în ultimul protest înainte de intrarea în grevă generală la sfârșitul lunii iulie.

Mitingul național al angajaților din Sănătate are loc miercuri în Piața Victoriei, începând de la ora 11.00.  

Peste 5.000 de angajați din sănătate ies din nou în stradă și cer majorarea salariilor pentru toți angajații. Sindicaliștii spun că majorările acordate de Executiv luna trecută sunt de fapt praf în ochi și acuză autoritățile că au chemat la negocieri o singură federație. Mai mult, peste 1.300 de doctori au anunțat că nu vor mai face gărzile suplimentare din cauza salarizării, potrivit Realitatea PLUS.

Guvernul a adoptat OUG ce prevede majorări salariale pe 30 iunie. Premierul Marcel Ciolacu a declara atunci că Guvernul aprobă creşteri de venit pentru toate categoriile de angajaţi din sănătate şi asistenţă socială, la salariul de bază maxim prevăzut de lege.

”Onorăm promisiunea făcută sistemului sanitar. Este vorba de creşteri de venit pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate şi Asistenţă Socială, la salariul de bază maxim prevăzut în lege”, a anunțat atunci premierul Marcel Ciolacu. 

În 8 iunie 2023, guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență prin care se realizează aducerea la nivelul maxim (nivelul anului 2022) a tuturor salariilor de bază pentru toți angajații care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, din SĂNĂTATE şi Asistență socială, precizează SANITAS.

Sindicaliștii din Sănătate au avertizat că este ultimul mare protest înainte de intrarea în grevă generală din 27 iulie, după o grevă de avertisment programată pentru dadta de 19 iulie.

Revendicările vizează obţinerea unor drepturi de natură salarială şi introducerea unor măsuri de reformă în desfăşurarea activităţii angajaţilor din Sănătate. Cererile sunt generate de scăderea dramatică a puterii de cumpărare din cauza inflaţiei, amplificată de un val de scădere a veniturilor salariale ivit în tot mai multe unităţi, anunță Solidaritatea Sanitară.

„Protestul este desfăşurat în contextul unei scăderi fără precedent a încrederii angajaţilor din Sănătate în Guvern, accentuată de „Ordonanţa amăgirilor” (OUG nr. 63/2023). (…) Toate aceste acţiuni conturează o cale complementară sau alternativă la greva generală”, avertizează Solodaritatea Sanitară.

Protestul de miercuri de la București urmează după mai multe ieșiri în stradă ale celor care lucrează în Sănătate și după greva japoneză din spitale și restul sistemului de la începutul lunii iunie.

„Continuând seria protestelor declanșate în urmă cu două luni, Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță desfășurarea unui nou Miting național al lucrătorilor din Sănătate pentru miercuri, 12 iulie 2023, începând cu ora 11:00, în Piața Victoriei din București. La protest sunt așteptați să participe peste 5.000 de angajați din Sănătate, care se vor lupa cu căldură torida și, mai ales, cu indiferența Guvernului fața de situația celor care au grijă de sănătatea cetățenilor.

Revendicările susținute de protestatari au ca scop obținerea unor drepturi de natură salarială și introducerea unor măsuri de reformă în desfășurarea activității angajaților din Sănătate. Solicitările de natură salarială sunt ivite pe fondul unei reduceri dramatice a salariilor reale (a puterii de cumpărare a salariului) din cauza inflației, amplificată de un val de scădere a veniturilor salariale ivit în tot mai multe unități. Ele vizează în special drepturi fundamentale, prevăzute în actuala lege a salarizării, de care angajații sunt lipsiți în mod abuziv.

Protestul este desfășurat în contextul unei scăderi fără precedent a încrederii angajaților din Sănătate în Guvern, accentuată de „Ordonanța amăgirilor” (OUG nr. 63/2023). Această „Ordonanță fantomă” (care „există” dar căreia nu-i vede nimeni efectele anunțate; detalii aici) nu doar că nu rezolvă probleme salariale ale angajaților, ci le accentuează pe cele anterioare. Ea este, în egală măsură, o mostră de indiferență și incompetență, constituind un adevărat afront la adresa profesioniștilor din Sănătate. Acest act normativ furnizează o dovadă în plus că Guvernul nu a luat cu adevărat în considerare așteptările legitime ale angajaților din Sănătate, refuzând să le rezolve problemele prin negociere cu organizația care-i reprezintă în cadrul protestelor.

Atenționăm Guvernul că protestul organizat mâine, miercuri, 12 iulie, în Piața Victoriei, face parte din seria protestelor ce preced termenul stabilit pentru decizia privind declanșarea grevei generale în sectorul public de sănătate. De asemenea, este relevant faptul că, în paralel cu acțiunile tradiționale, în perioada următoare urmează să ajungă la scadență formele alternative de protest, sprijinite de tot mai mulți angajați, respectiv demisia medicilor din gărzile suplimentare și refuzul angajaților care participă la asigurarea continuității serviciilor medicale/funcționării unității de a mai efectua ture. Acestor forme de exprimare a nemulțumirii le vom adăuga alte forme de protest.

Toate aceste acțiuni conturează o cale complementară sau alternativă la greva generală. Chiar și în situația în care Guvernul României (cu sprijinul complicilor săi) își va menține decizia abuzivă de-a interzice o grevă legală a angajaților din Sănătate, acesta va fi nevoit să suporte seria acțiunilor alternative, cel puțin la fel de severe din perspectiva efectelor. Mulțimea protestelor exprimă nemulțumirea în continuă creștere față de atitudinea Guvernului, acesta asumând drept consecință a atitudinii sale riscul blocării funcționării normale a sistemului public de sănătate”, se arată în comunicatul de presă al Federației Solidaritatea Sanitară.

DECALOGUL REVENDICĂRILOR DIN SĂNĂTATE – GREVĂ GENERALĂ DIN 29 IULIE 2023

  1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
    • Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate, inclusiv pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare.
    • Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.
    • Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
    • Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
  2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea acestuia prin acordarea a cel puțin 50% din diferența dintre salariile de bază actuale și cele prevăzute în proiectul de lege.
  3. Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
  4. Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
  5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate
  6. Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
  7. Aplicarea măsurilor de reformă a sistemului sanitar propuse de Federația „Solidaritatea Sanitară”, menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților și calitatea serviciilor medicale, acestea incluzând:
    • Înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienților pentru prejudicii
    • Echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală
    • Introducerea sistemului de monitorizare a bolilor profesionale.
  1. Reglementarea adecvată a timpului de muncă al angajaților din sănătate și acordarea drepturilor aferente activităților aferente, respectiv:
    • Recunoașterea timpului de muncă suplimentar desfășurat în cadrului schimburilor de tură
    • Recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului complet de cotizare pentru angajații cu mai multe CIM-uri.
  2. Finanțarea formării profesionale continue a profesioniștilor din sănă
  3. Eliminarea dialogului social preferențial și a discriminării angajaților din Sănătate în privința dreptului de a iniția un conflict colectiv de muncă pentru drepturi de natură salarială.
Articolul precedentCum a reușit un tânăr bugetar-șef să-și cumpere o Tesla, cu 50.000 de euro din banii românilor – E președinte TSD și a lucrat doar 6 ani… la stat
Articolul următorMarius Budăi demisionează de la șefia Ministerului Muncii. SURSE: ministrul și-a scris deja demisia – Scandalul azilelor groazei ia amploare