Ședință crucială în Coaliție! Astăzi liderii PSD – premierul Marcel Ciolacu și al PNL – Nicolae Ciucă și PSD discută față în față pentru prima dată după valul de atacuri între cele două partide, în plin scandal pe noile taxe și măsuri bugetare! Totul în plin „război de declarații” între liberali și social-democrați. 

Liderii Coaliției vor fi față în față pentru a discuta măsurile de austeritate pentru reducerea găurii de la buget.

În plin scandal, liderii liberalilor și social-democraților au o întânire după seria de atacuri ce au venit în ultimele zile între cele două partide de la guvernare.

Toate acuzațiile au fost lansate din cauza noilor taxe și măsuri bugetare, relatează Realitatea PLUS.

Deși este săptămâna deciziilor, în care Coaliția trebuie să cadă de acord asupra noilor măsuri, în ultimele zile cele două partide și-au aruncat reciproc acuze, replici acide și atacuri în rafală. În tot acest timp, și patronatele se revoltă și au lansat un semnal de alarmă. Vestea nu este bună: acestea au transmis că măsurile nu vor aduce bani la buget, dar vor aduce în schimb scumpiri, inflație și concedieri. 

Sporurile de mii de lei din Parlament NU vor fi tăiate – Cum arată marea austeritate: șefii rămân cu salariile nesimțite

O ședință importantă ar trebui să aibă loc luni în Coaliție, potrivit Realitatea PLUS. 

Cel mai probabil, liderii Coaliției – premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, și Nicolae Ciucă, președintele PNL, ar trebui să discute luni.

Potrivit Realitatea PLUS, cei doi lideri se întâlnesc luni pentu că în această săptămână se așteaptă să fie luată decizia legată de măsurile fiscale pentru ca în a parte a lunii să fie adoptată prima Ordonanță de Urgență de austeritate. 

Întâlnirea dintre liderii partidelor de la guvernare are loc după mai multa atacuri dure între liberali și social-democrați.

Liberalii susțin că peste jumătate dintre masurile propuse de PSD nu ar fi fost agreate în Coaliție. Cel mai recent atac vine din partea fostului premier și ministru de Finanțe Florin Cîțu. Acesta îl acuză chiar pe premierul Marcel Ciolacu, într-un mesaj postat pe Facebook, că a acordat 3,7 miliarde de lei către firmele de partid.

„Știți ce ordonanțe a aprobat Ciolacu în primele sale două săptămâni de guvernare? SUBVENȚII de la buget în valoare de 3.7 miliarde lei care merg direct la firmele de partid și mai departe îi finanțează campania electorală. ❗❗❗ (…) Întâi ABROGATI aceste ordonanțe. URGENT!”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

De asemenea, mai mulți liberali arată cu degetul către premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, și fostul ministru de finanțe Adrian Câciu, care ar trebui să fie cei care să-și asume gaura din buget. Liberalii mai spun că aceste măsuri propuse vor da o lovitură economiei, mediului privat.

De cealaltă parte însă, social-democrații dau vina pe fostele guvernările anterioare liberale, pentru dezastrul din finanțele țării, relatează Realitatea PLUS. Iar un deputat PSD îl numește pe Nicolae Ciucă general plagiator repetent la matematică.

În același timp cu săgețile din coaliție intervin și patronatele, care avertizează că micile companii ar putea intra în incapacitate de plată din cauza noilor măsuri fiscale pregătite de Guvern, ce prevăd inclusiv taxe mai mari pentru unele firme. 

De asemenea, patronatele vorbesc de scumpiri și de posibile concedieri la micile companii, nevoite să renunțe la o parte dintre angajați pentru a face economii. Astfel va crește și munca la negru, mai atrag atenția patronatele. În concluzie,  măsurile vor avea un efect invers, și nu vor aduce economii la buget, cum sperau guvernanții, mai susțin patronatele.

Înainte cu o săptămână, Marcel Ciolacu declara că nu va invoca „greaua moştenire” la guvernare. Marcel Ciolacu a spus că oamenii „cunosc amatorismul foştilor prim-miniştri ai României” şi deciziile „aberante, care n-au avut niciun fundament economic”.

„Eu am discutat în coaliţie, ultima întâlnire eu am avut-o împreună cu secretarul general al Partidului Naţional Liberal şi cu preşedintele Partidului Naţional Liberal, actualul preşedinte al Senatului, domnul Nicolae Ciucă şi presupun că suntem nişte oameni responsabili şi ne asumăm”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Nu sunt şi n-am să fiu niciodată acel prim-ministru care va invoca greaua moştenire. În schimb, cu ultimul prim ministru, cu domnul Nicolae Ciucă, am discutat în toată perioada mandatului, cum altfel vom discuta şi în perioada mandatului meu. Cunoaştem cu toţii adevărul.

Nu trebuie să invoc greaua moştenire pentru că şi dumneavoastră şi românii cunosc amatorismul foştilor prim-miniştri, până la domnul Nicolae Ciucă, şi deciziile, hai să le spun, aberante, care n-au avut niciun fundament economic, luate de aceştia. Acest lucru nu pot să-l ascund şi nu pot să nu-l spun”, a adăugat el.

MĂSURILE FISCALE PENTRU ROMÂNI ÎN 2023 – PROIECT OUG DE AUSTERITATE 

Un draft al OUG privind măsurile fiscale ale Guvernului Ciolacu a apărut public. El vizează: impozit de 3% pentru microîntreprinderi cu venituri de peste 300.000 de lei, impozit pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare, Scutirea pentru IT-iști se aplică doar pentru veniturile de sub 10.000 lei.

ROMÂNII PLĂTESC PENTRU GAURA DIN BUGET

– impozit pe salariu pentru angajații din IT cu venituri de peste 10.000 de lei
– venituri sub formă de dividende (sageata crestere) 10%
– impozit de 3% din venituri pentru microîntreprinderile cu venituri de peste 300.000 lei
-impozit de 1% pentru clădirile mai scumpe de 500.000 de euro
SURSA: Proiect de OUG

CUM VREA GUVERNUL SĂ SCADĂ CHELTUIELILE LA STAT

-desființarea a 200.000 posturi neocupate la stat
-comasarea unor instituții publice
-reducerea numărului de secretari de stat cu 20%
-reducerea numărului de funcții de conducere de la 12% la 8%
-reducerea numărului de membri în consiliile de administrație
– reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale
-vouchere de vacanță doar pentru bugetarii cu salarii până în 10.000 de lei
* impact estimat: 6 miliarde de lei

SURSA: Realitatea PLUS 

Articolul precedentPSD invocă greaua moștenire, ascunzând dezastrul Câciu
Articolul următorGrindeanu vrea să vadă căile ferate din elicopter – Bătaie de joc la adresa românilor care stau în coloană pe Valea Prahovei