Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că Rusia va încerca nu doar să limiteze livrările de gaze către Europa, ci chiar să le oprească complet, ”în cel mai acut moment”. ”Rusia nu a jucat niciodată după reguli în sectorul energetic”, a afirmat Zelenski, criticând decizia Canadei de a permite exportul unei turbine vitale pentru a ajuta la repararea gazoductului Nord Stream 1.

„În primul rând, Ministerul Afacerilor Externe a fost nevoit să convoace reprezentantul Canadei în ţara noastră din cauza unei excepţii absolut inacceptabile de la regimul de sancţiuni împotriva Rusiei. Nu este vorba doar despre nişte turbine Nord Stream pe care Canada nu ar trebui să le aibă, dar pe care totuşi a decis să le predea – să o predea, de fapt, Rusiei. Este vorba despre reguli comune”, a afirmat Zelenski, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.

Preşedintele ucrainean afirmă că, ”dacă un stat terorist poate stoarce o astfel de excepţie de la sancţiuni, ce excepţii va dori mâine sau poimâine”.

”Această întrebare este foarte periculoasă. Mai mult, este periculoasă nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru toate ţările lumii democratice”, a mai afirmat Zelenski.

”Decizia privind excepţia de la sancţiuni va fi percepută la Moscova exclusiv ca o manifestare de slăbiciune. Aceasta este logica lor. Şi nu există nicio îndoială că Rusia va încerca nu doar să limiteze cât mai mult posibil, ci să oprească complet furnizarea de gaze către Europa în cel mai acut moment. Pentru asta trebuie să ne pregătim acum, asta este ceea ce este provocat acum”, susţine Zelenski.

Potrivit acestuia, fiecare concesie în astfel de condiţii este percepută de conducerea rusă ca ”un stimulent pentru o presiune suplimentară, mai puternică”.

”Desigur, această decizie privind o turbină, care duce la multe alte probleme, poate fi încă revizuită. Rusia nu a jucat niciodată după reguli în sectorul energetic şi nu va juca acum decât dacă vede tărie”, a mai declarat Zelenski.

Canada va returna Germaniei o turbină reparată care este necesară pentru gazoductul Nord Stream 1, care ar putea contribui la asigurarea fluxurilor continue de energie până când Europa va pune capăt dependenţei de gazul rusesc, a declarat ministrul canadian al resurselor naturale.

Guvernul canadian a explicat că va emite ”un permis limitat în timp şi revocabil” pentru a scuti returnarea turbinelor de la sancţiunile sale ruseşti şi a anunţat, de asemenea, noi măsuri împotriva Moscovei, ca răspuns la invazia sa din Ucraina, începută pe 24 februarie.

Rusia a citat luna trecută întârzierea revenirii turbinei, pe care compania germană Siemens Energy a trimis-o pentru service în Canada, drept motiv pentru reducerea debitelor de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 la 40% din capacitate.

Articolul precedentCodrin Ştefănescu, APP: ”Sunteți șocați, nu-i așa? Că vor să ne dea apă, curent și aer cu porția?”
Articolul următorSalariul mediu net din România A SCĂZUT în ultima lună cu 1% – Cât au ajuns să mai câștige românii