Țara noastră ar putea rămâne fără stocuri suficiente de ulei și făină în această iarnă. Asta din cauza secetei extreme din această vară. Riscul este menționat și într-un document, prin care Guvernul a aprobat un ajutor de stat pentru producătorii afectați de secetă și de prețurile uriașe la energie și carburanți. 

Criza alimentară se apropie de România, iar executivul a luat măsuri pentru a sprijini producătorii de făină și ulei. Guvernul a alocat 200 de milioane de euro pentru această schemă de ajutor.

„S-a intervenit pentru a da fermierilor acel ajutor privind calamitatea culturilor care au fost însămâțate în toamnă. Pentru a stimula procesarea producțiilor, știm cu toții când concurența pe piață este acerbă, am intervenit pentru a da procesatorilor un grant de până la 500.000 de euro”, a precizat Petre Daea, ministrul Agriculturii, la Realitatea PLUS.

În schimb patronii spun că ar trebui oprite exporturile.

„Luarea unor măsuri pentru a nu risca să rămânem fără grâu, făină și ulei, urmărind săptămânal exporturile și necesarul pentru România, să o blocăm și controla permanent”, a afirmat Dragoș Frumosu.

Criza vine după cel mai secetos an, când sute de mii hectare de grâu, porumb și floarea soarelui au fost calamitate.

Oamenii au început să consume mai puțin pentru că prețurile sunt foarte mari.

Alimentele s-au scumpit cu peste 20% în ultimul an, arată datele Institutului Național de Statistică, iar cele mai mari creșteri de prețuri sunt la ulei, făină și zahăr. 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentÎntâlnire crucială pentru SECURITATEA României: generalii-cheie pun la punct PLANUL DE APĂRARE a țării
Articolul următorAPP, reacție dură la SPECULA de pe piața energetică: guvernanții, acuzați că sunt “solidari cu Europa, nu cu România și românii”